Регистър на селското и горско стопанство | Селскостопански институции | Други селскостопански институции | ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА
 

ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА

Сайт:
Град: ГР. СТАРА ЗАГОРА
Адрес: 
Телефон: 02 / 448 64 49
Дейност: Други селскостопански институции
 

За нас Услуги Галерия

 

ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА е разположен в Централна Южна България, на 8 км югоизточно от Стара Загора. Началото си води от Депото за добитък край Стара Загора, създадено през 1898 г. Наследник е на първия институт по животновъдство, създаден с указ на цар Борис ІІІ от 16.02.1942 г. Смело можем да твърдим, че тук е поставено началото на животновъдната наука в България.

 

В своята вековна история Институтът и неговите сътрудници имат значителни научни и обществени приноси в областта на породообразуването и поддържането на генетичната структура в областта на говедовъдството, овцевъдството и птицевъдството. Резултат от дейността и усилията на научния колектив в ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА е създаването и усъвършенстването на Българското кафяво, Черношарено говедо, Тракийската тънкорунна и Синтетична млечна породи овце, за които Институтът е собственик на сертификати.

 

Научен колектив от Земеделски институт разработи и внедри още през 1990 г система за оценка генетичната стойност на кравите и биците от националната популация по продуктивните и линейно-описателни признаци, съобразно методичните постижения в страните с развито говедовъдство. Благодарение на това получените развъдни оценки у нас са съпоставими с тези от страните с развито животновъдство. От 1996 г. България е член на INTERBULL и ICAR със значителен принос на научните сътрудници от Института.

 

ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА е обособен като резерват за съхранение и подобряване на българските говеда, овце, зайци и птици, като целта е чрез прилагането на съвременни методи на селекция да бъде генериран нов потенциал за ефективно генетично структуриране на популациите.

 

В Института се съхраняват стада от породите говеда – Българско кафяво, Българско черношарено и Симентал, както и от породите овце – Ил дьо франс, Шароле, Тракийска тънкорунна и Местна старозагорска.

 

Основната дейност на ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА е съхраняване на генофонда на породи говеда, овце и птици. През тежките години на преходния период единствен в страната запази своите стада от говеда, овце и птици. Независимо от трудностите колективът съхрани и поддържа единственото до 2003 г. месодайно стадо в България от породата Ил дьо франс. През 2003 г. за първи път у нас бяха внесени животни от породата Мутон Шароле от Франция.

 

В ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ СТАРА ЗАГОРА през 2002 г се постави началото на промишленото отглеждане на зайци бройлерен тип с вноса от Италия на 600 майки от породите Бял новозеландски и Калифорнийски .

В процес на създаване са изходни линии кокошки от трите продуктивни направления - яйценосно, бройлерно и общоползвателно, както и изходни линии за получаване на бройлерни пуйчета.

 

Отглежданите в Земеделски институт елитни животни говеда, овце, птици и зайци послужиха за създаването на стотици частни стопанства на територията на цялата страна. Само тук фермерите могат да получат необходимата им помощ по отношение проектирането, строителството и реконструкцията на наличния сграден фонд.

 

Изпрати запитване

Име:
Email:
Съобщение:
 
Код за сигурност: