Регистър на селското и горско стопанство | Селскостопански услуги | Други селскостопански услуги | ТРУДОВО ПРОИЗВОДИТЕЛНА КООПЕРАЦИЯ КОТЛЕНСКИ КРАЙ
 

ТРУДОВО ПРОИЗВОДИТЕЛНА КООПЕРАЦИЯ КОТЛЕНСКИ КРАЙ

Сайт:
Град: гр. Котел
Адрес: ул. Изворска 7
Телефон: 02 / 448 64 49
Дейност: Други селскостопански услуги
 

За нас Услуги Галерия

 

ТПК КОТЛЕНСКИ КРАЙ е създадена през далечната 1933г. През годините на същестуването си кооперацията притежава многобройни цехове в населените места в Котелско и развива уникален стил, който не се среща никъде другаде. Килимарското изкуство в Котел се развива на основата на българската традиция в домашното тъкачество и пренасянето на някои външни влияния, които са пресъздадени от творческия дух и усет на котленката. Това довежда до създаването на автентичната котленска килимотъкаческа школа. И до днес класическите геометрични фигури радват окото със своите искрящи цветове.


В този край килимарството се развива още от ХV в. и любопитното е, че всеки килим е наистина уникален, тъй като всяка тъкачка е вграждала в него, наред с традиционните геометрични, а по-късно и флорални фигури, и свои авторски мотиви. Така са се появили и неповторимите динени кори, къдряви звезди, бардуци, карамфили, лозинки, та дори и символи от глаголицата. Освен това килимарката втъкавала в бордюра на килима или своето име, или името на собственика на ценната тъкан. Уникалното на котленските килими е, че имат две напълно еднакви лица, затова се носи поверие, че от едната страна изкарват 100 години, а като се обърнат от другата страна – още 100 години.


Днес ТПК Котленски край продължава да поддържа традицията на ръчната изработка на котленски килими. Престижа, който носи притежанието на автентичен котленски килим е причината ТПК да приема поръчки както от корпоративни, така и от частни лица.