Регистър на селското и горско стопанство | Селскостопанско образование и наука | Институти | ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО
 

ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

Сайт: http://ilv.my.contact.bg/ZA_NAS.htm
Град: ГР. ПЛЕВЕН
Адрес: УЛ. КАЛА ТЕПЕ 1
Телефон: 02 / 448 64 49
Дейност: Институти
 

За нас Услуги Галерия

 

ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО е създаден през 1902 г. като Държавна опитна станция по лозарство и винарство с решение на Министерството на зeмеделието и търговията.

Регионът на Плевен е определен като подходящ за основаване на станцията по препоръка на известния в Европа професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт. Държавната опитна станция е първото научно-изследователско учeреждение в областта на лозарството и винарството у нас и пето в света след Русия (1828), Италия (1872), Франция (1874) и Унгария (1898).

 

ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО е държавно научно - изследователско учреждение в структурата на Селскостопанска академия (ССА) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Извършва научно - изследователска, научно - приложна и производствена дейност в областта на лозарството и винарството.

 

ИНСТИТУТЪТ РАЗПОЛАГА С ПРОИЗВОДСТВЕНО - ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА БАЗА И ПРОИЗВОДСТВЕНО - ВИНАРСКА ИЗБА.

В производствено - експерименталната база се провежда изследователската работа при полски условия по задачи и проекти от Координационната научна програма на института. Едновременно се извършва и производствена дейност.

 

Институтът предлага на клиенти в магазините си лозов посадъчен материал, десертно грозде от ранни, средно-ранни и късни сортове, бели и червени вина и ракия собствено производство.

 

Научноизследователската и приложна дейност в областта на лозарството и винарството се извършва от 19 научни сътрудници с научни степени и звания в 6 специалности – лозарство, винарство, растителна защита, механизация на селскостопанските машини, мелиорации, икономика.

Изпрати запитване

Име:
Email:
Съобщение:
 
Код за сигурност: