Регистър на селското и горско стопанство | Хранително вкусова промишленост | Бира, вино и спиртни напитки | ВИНАРСКА ИЗБА ПЪЛДИН АД
 

ВИНАРСКА ИЗБА ПЪЛДИН АД

Сайт: http://pulden.com
Град: гр. Перущица
Адрес: 
Телефон: 02 / 448 64 49
Дейност: Бира, вино и спиртни напитки
 

За нас Услуги Галерия

 

ВИНАРСКА ИЗБА ПЪЛДИН АД гр.Перущица е стара изба с богата традиция. Основана е през 1932 – 1933г. като кооперация за изкупуване и преработка на грозде, производство и търговия на висококачествени вина.

 

Богатата суровинна база на района, включваща около 3200 хектара лозови насаждения, е гаранция за постоянство в качеството на произвежданата продукция. Лозята са разположени по северните склонове на Родопите и поречието на река Марица в Тракийската низина, при надморска височина между 190 и 230 м., в области с подходящ и благоприятен тероар.

 

Доброто географско разположение, с умерено континентален климат, топло и сухо лято, с мека зима и специфичните почви: наситени алувиални, хумусно карбонатни и песъчливо - глинести допринасят за характерния облик на винарството в района. Гроздето узрява добре при запазване на добро общо киселинно съдържание, с много добра фенолна запасеност и характерен аромат. От червените сортове грозде се отглеждат основно Каберне Совиньон, Мерло, Сира, както и традиционно българските сортове Мавруд, Рубин и Памид, а от белите – Шардоне, Мускат и Совиньон Блан.

 

Винарска изба „Пълдин”АД се състои от две изби и един цех:

  1. изба „Брестник” – представлява изба за първично винопроизводство и производство на винен дестилат;
  2. изба „Перущица” – представлява изба за съхранение, обработка, стабилизация и бутилиране на вина, оцет и спиртни напитки;
  3. цех „Стамболийски” – представлява цех за производство на винен оцет.

 

 

1. Изба ”Брестник” е разположена върху площ от 20 дка, намира се в с.Брестник, на 8 км южно от гр.Пловдив, в подножието на Родопа планина. Производственият й капацитет е 6 млн. литра. Разполага със съвременни съоръжения за приемане и преработка на бяло и червено грозде, и съхранение на готовите вина.

Технологичното оборудване включва модерни приемни корита за грозде с машини за ронкане и смачкване на гроздето, ферментационно отделение с ротоферментатори и ферментатори тип „Универсал”, пневматична преса за пресоване на бяло грозде и червени джибри и модерна хладилна инсталация за контрол на температурата по време на ферментация и съхранение.

 

Избата разполага с железобетонни резервоари и съдове от неръждаема стомана с различна вместимост, в които се извършват различни енологични операции и съхранение на виното. Разполага и с две системи за дестилация – колона с непрекъснато действие с капацитет 30 тона за 24 часа, и казан за периодична дестилация, чрез които се произвеждат висококачествени винени дестилати за гроздови ракии и брендита.

 

2. Изба „Перущица” е разположена върху площ от 80 дка, намира се в гр. Перущица, на 18 км от гр.Пловдив. В нея се извършва обработка, съхранение, стабилизация и бутилиране. Капацитетът й е 7 млн. литра. Разполага с железобетонни резервоари с вместимост от 3 до 100 м3, съдове от неръждаема стомана от 3 до 20 м3 и 500 броя дъбови бъчви тип „барик” с вместимост 225 литра всяка.

 

Изградено е ново термично отделение с модерна хладилна инсталация за обработка на вината със студ. Бутилирането се извършва на три поточни линии - линия за студено стерилно бутилиране на вина, линия за топло бутилиране и линия за бутилиране на високоалкохолни напитки и оцет.

 

Към цеха за бутилиране има изграден склад за съхранение на готовата продукция преди експедиция. Всички физикохимични и микробиологични анализи се извършват на територията на предприятието в модерно оборудвана лаборатория.

 

3. Цех „Стамболийски” за производство на натурален винен оцет. Разположен е върху площ от 10 дка и се намира в гр.Стамболийски, на 6 км от гр.Перущица. Технологичният процес се извършва в съвременни ацетификатори от неръждаема стомана с компютърно управление, с производителност 10 тона за 24 часа готов винен оцет.

 

Към цеха има химична лаборатория, в която се извършват всички необходими анализи. Полученият готов винен оцет се подлага на обработка и стабилизация.

 

Произвежданата продукция от ВИНАРСКА ИЗБА ПЪЛДИН АД е добре приета на българския и външния пазар. Основен доставчик е на търговските вериги: Метро, Кауфланд, Пикадили, Била и др. Фирмата успешно изнася своята продукция в Китай, Хонг Конг, Япония, САЩ, Германия, Полша и други страни от ЕС.

 

Освен традиционно добре познатите вина от серията Резерва, включваща сортовете Мавруд, Мерло и Каберне Совиньон, добър прием намират и вината от новите серии: Пълдин, Боттие, Дивайн, Салта Терра и серията Купажни вина – Каберне Совиньон х Мавруд и Мерло х Мавруд.

 

От белите вина предпочитани са Шардоне и Мускат. За да отговори на изискванията на пазара, ВИНАРСКА ИЗБА ПЪЛДИН АД продава и вина в бег ин бокс опаковки с вместимост 2, 3, 5 и 10 литра.

 

Успоредно с предлагането на натурален винен оцет на пазара се подготвя производството на маринатен оцет с билки и ябълков оцет.

 

Регистрираната търговска марка на Винарска изба „Пълдин”АД е “PULDEN”
Доброто географско разположение, добре развитата инфраструктура и близостта до големия град са добър потенциал за бъдещото развитие на фирмата.

 

Изпрати запитване

Име:
Email:
Съобщение:
 
Код за сигурност: